Indukcja, podzielność
Jankiel: Mam za zadanie dowieść metodą indukcji, iż 5 | 2n + 3n dla n nieparzystych (2n + 3n jest
podzielne przez 5). Jak to zrobić, proszę o pomoc. Można jakoś rozpisać podzielność np, że 5m
= 2n + 3n?
8 wrz 23:04
Trivial:
Policzę krok indukcyjny, z resztą dasz sobie radę.

2
n+2 + 3
n+2 = 4*2
n + 9*3
n = 4*2
n + 4*3
n + 5*3
n = 4*(2
n+3
n) + 5*3
n.
Chyba już wiesz co dalej.
8 wrz 23:36
Jankiel: Nie do końca. Skąd wiadomo, że 4 *(2n+3n)+5*3n będzie podzielne przez 5? 5*3n na pewno, ale
przez pierwszy składnik sumy − chyba niekoniecznie..
I czy mogę sobie jakoś rozpisać podzielność, z 5 | [coś tam] na 5m = coś tam? Dobrze kombinuję
z tym rozpisaniem? Średnio zauważam niektóre rzeczy z pionową kreską. Czy może nie powinienem
tak robić, bo "zapis"?
8 wrz 23:48
8 wrz 23:52