?
| a1 | ||
S= | , gdy −1<q<1 ← warunek zbieżności szeregu. | |
| 1−q |
| (1−logx)2 | (1−logx)2 | |||
S= | = | |||
| 1−1+logx | logx |
| (1−logx)2 | |
≤3logx−1 | |
| logx |
Rozwiązujemy po kolei założenia:
1. −1<1−logx<1 (zbieżność szeregu)
2. x>o (dziedzina dla liczby logarytmowanej)
3. logx≠0 (mianownik)
ad 1.
−1<1−logx<1 /−1
−2<−logx<0
Rozbijam na układ 2 nierówności:
−2<−logx /*(−1)
−logx<0 /*(−1)
2>logx
logx>0
logx<2
logx>0
logx<log102
logx>log100
x<100
x>1
odp. zał. 1. x∊(1, 100)
ad. 2. x>0 ⇒ x∊(0, +∞) − tu mamy "gotowca".
ad. 3. logx≠0
logx≠log100
x≠1
Część wspólna to x∊(1, 100) − mamy dziedzinę dla tej nierówności.
Teraz rozwiążę nierówność:
| (1−logx)2 | |
≤3logx−1, D: x∊(1, 100) | |
| logx |
| (1−t)2 | |
≤3t−1, t≠0 (D) | |
| t |
| (1−t)2 | |
−3t+1≤0 | |
| t |
| (1−t)2−3t2+t | |
≤0 | |
| t |
| 1−2t+t2−3t2+t | |
≤0 | |
| t |
| −2t2−t+1 | |
≤0 | |
| t |
| 1−3 | 1 | |||
t1= | =− | |||
| 4 | 2 |
| 1+3 | ||
t2= | =1 | |
| 4 |
| 1 | ||
t∊<− | , 0)U<1, +∞) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
t∊<− | , 0)U<1, +∞) ⇔ − | ≤t<0 lub t≥1 ⇔ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
− | ≤t | |
| 2 |
| 1 | ||
t≥− | ||
| 2 |
| 1 | ||
1) logx≥− | ||
| 2 |
| 1 | ||
ad 1) logx≥− | ||
| 2 |
| 1 | ||
logx≥log10do potęgi − | ||
| 2 |
| 1 | ||
x≥10do potęgi − | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
x≥( | )do potęgi | |||
| 10 | 2 |
| 1 | ||
x≥√ | ||
| 10 |
| √10 | ||
x≥ | ≈0,32 | |
| 10 |
| √10 | ||
Mamy: (x≥ | i x<1) lub x≥10 | |
| 10 |
| √10 | ||
czyli x∊< | , 1)∩<10, +∞) i do tego dziedzina x∊(1, 100) | |
| 10 |
Znalazłem chochlika, zgubiłem minus, sorry za pomyłke:
t(−2t2−t+1)≤0
t=0 lub
Δ=9, √Δ=3
| 1−3 | 1 | |||
t1= | = | |||
| −4 | 2 |
| 1+3 | ||
t2= | =−1 | |
| −4 |
| 1 | ||
t∊<−1, 0)U< | , +∞) | |
| 2 |
| 1 | ||
3) lub t≥ | ||
| 2 |
| 1 | ||
3) lub logx≥ | ||
| 2 |
| 1 | ||
ad 3) logx≥ | ||
| 2 |
| 1 | ||
logx≥log10do potęgi | ||
| 2 |