Green
telo: Obliczyć całkę:
∫
L(2xy−y)dx+x
2dy
po krzywej:
L = {(x, y) ∊ R
2 | x = 2cost, y=2sint, t ∊ <0; 2π>}
Bardzo proszę aby ktoś pokazał jak to zrobić, korzystając z twierdzenia Greena
8 wrz 23:00
Trivial:

Twierdzenie Greena
| | ∂Q | | ∂P | |
∫∂D Pdx + Qdy = ∬D ( |
| − |
| )dxdy |
| | ∂x | | ∂y | |
Przechodzimy na współrzędne biegunowe i od razu wyznaczamy granice
| | ⎧ | 0 ≤ r ≤ 2 | |
| G: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 ≤ φ ≤ 2π | |
I liczymy!
∫
L (2xy−y)dx + x
2dy = ∬
D (2x − 2y−1)dxdy = ∬
G (2rcosφ − 2rsinφ−1)*rdrdφ
=
2*∬G r2(cosφ−sinφ) drdφ − ∬
G r drdφ =
0 − 2π*[
12r
2]
02 = −4π
całka z
cosφ−sinφ w przedziale [0,2π] jest zerem
8 wrz 23:18
telo:
2x − (2x − 1) = 2x − 2x + 1 = 1
Więc nie rozumiem dlaczego liczysz całkę: ∬D (2x − 2y−1)dxdy, czy mógłbyś mi to wytłumaczyć?
8 wrz 23:29
Trivial:
Liczę taką całkę, bo się pomyliłem.

W takim wypadku masz jeszcze prostszą sprawę i szybko
policzysz, że taka całka to 4π.
8 wrz 23:32
telo: Dziękuję
8 wrz 23:32