pytanie wartość bezwzględna
szklanka:

Rozwiąż.
|x+8|>0
odp. to R\{−8}
to znaczy że
x+8>0
x>−8
i dlatego −8 nie należy bo kółko jest niezamalowane na wykresie?
8 wrz 22:29
Saizou : lx+8l>0
x+8>0 lub x+8<0
x>−8 lub x<−8
x∊R/{−8}
8 wrz 22:30
szklanka: jak to powinno być w takim razie?
8 wrz 22:42
Saizou : azklanka moje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne, możesz zrobić sprawdzenie:
l−8+8l=l0l=0>0 sprzeczność
8 wrz 22:44
ZKS:
W tym przykładzie masz rozwiązać nierówność |x + 8| > 0 czyli tutaj mamy znaleźć te argumenty
które są większe od 0 ale wartość bezwzględna jak wiesz jest większa bądź równa 0 (nieujemna)
więc naszą nierówność nie będzie spełniała ta liczba która zeruje ten moduł bo wtedy wartość
wyniesie 0 dla innych pozostałych liczby nierówność zawsze będzie spełniona.
8 wrz 22:44
Gustlik: No i mamy spamera na forum

Proponuję usunąć
Basię.
8 wrz 22:45
szklanka: teraz rozumiem dziękuje Wam
8 wrz 22:48
ZKS:
Tam oczywiście zjadłem kawałek zdania "mamy znaleźć te argumenty które dają wartość większą
od 0".
8 wrz 22:49
szklanka: kurcze teraz inaczej to widzę ,jak nie jestem pewny czy dana liczba należy do R czy nie to mogę
ją podstawić za x i zobaczyć czy wychodzi sprzeczność jak wychodzi to znaczy że nie należy
8 wrz 22:52
ZKS:
Skoro rozumiesz dam Ci dla przykładu zadanie.

|x − 4| ≤ 0
|x + 3| < 2
|x
5 + x
3 − 2| < −8
8 wrz 22:52
szklanka:
1) nie może być ujemna jedynie równa zeru zatem dodatnia jest tylko liczba 4 od zera
2) należy do przedziału (−5;−1)
3) x5 +x3−2 +8<0
x5+x3+6<0
i teraz mnie zagiąłeś z tym 3 nie wiem co dalej grupowania próbowałem ale nic z tego
8 wrz 23:04
ZKS:
1)

odpowiedź x = 4 spełnia tylko tą nierówność
2)

3) Pomyśl chwilę. Trudnego przykładu bym Ci nie dawał więc trzeba trochę pomyśleć co tu jest
nie tak.
8 wrz 23:08
szklanka: bo wartość bezwzględna jest mniejsza od zera a nie może być mniejsza ,może być większa bądź
równa zeru ,tak?
8 wrz 23:10
ZKS:
Tak o to chodzi tylko że na początku źle sformułowałeś ponieważ napisałeś że wartość jest
mniejsza od zera. Masz nierówność w której masz znaleźć argumenty które dadzą wartości
bezwzględnej wartości mniejsze od −8 a wiesz że moduł jest wartością nieujemną.
8 wrz 23:20
szklanka: no to 3) nie ma rozwiązań tak?
8 wrz 23:24
szklanka: bo nie wiem czy zatwierdziłeś poprawaność czy nie
8 wrz 23:24
ZKS:
Sam sobie odpowiedz więc jaką dajesz odpowiedź do 3)?
8 wrz 23:25
szklanka: brak rozwiązania
8 wrz 23:27
ZKS:

Mam nadzieje że już to rozumiesz.
8 wrz 23:29