pomóżcie mi proszę..
Ulqloria: Witam Was

od nie dawna mamy nowy temat w szkole Równania Kwadratowe...
Dostaliśmy 30 przykładów do zrobienia..
i chciałbym żebyście mi zrobili 3 pierwsze a ja już później ogarne jak to sie robi..
bardzo proszę.
1.5x
2−10x=0
2.2x
2+8x=0
3.x
2=−7x
8 wrz 21:38
Piotr:
a umiesz wyciagac przed nawias ?
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
1. 5x(x−2)=0
5x =0 lub x−2=0
x=0 lub x=2
8 wrz 21:40
ICSP: typów równań kwadratowych jest na prawdę dużo. Tutaj masz jeden z nich kiedy c = 0 . Akurat
takie rozwiązuje się na prawdę prosto
5x2 − 10x = 0
wyłączam teraz x przed nawias
x(5x−10) = 0
iloczyn dwóch czynników = 0 kiedy albo jeden jest równy 0 albo drugi jest równy 0
x(5x−10) = 0 ⇒ x = 0 v 5x − 10 = 0 ⇒ x = 0 v x = 2
Spróbuj teraz zrobić pozostałe dwa (Pamiętaj o tym ze w c musisz −7x przenieść na drugą stronę
równania)
8 wrz 21:42