Mam problem, proszę o pomoc
Asia: √29−4√7−√11−4√7
5 maj 10:43
Bogdan:
√29 − 4√7 = √ (2√7 − 1)2 = |2√7 − 1| = 2√7 − 1.
Podobnie √11 − 4√7
5 maj 11:07
zdesperowana: √29−4√7=(1−2√7)2
√11−4√7=(2−√7)2
zatem
√29−4√7−√11−4√7=√(1−2√7)2−√(2−√7)2=I1−2√7I−I2−√7I=2√7−1−(√7−2)=
=2√7−1−√7+2=√7+1
5 maj 11:16
Asia: Dziękuje bardzo.
Pozdrawiam
5 maj 11:20
Bogdan:
Ten zapis jest niepoprawny: √29−4√7=(1−2√7)2 oraz ten √11−4√7=(2−√7)2.
Brakuje znaku pierwiastka po prawej stronie.
Poprawnie jest tak:
√29−4√7 = √(1−2√7)2 = |1 − 2√7| = 2√7 − 1
√11−4√7 = √(2−√7)2 = |2−√7| = √7 − 2
5 maj 11:26
zdesperowana: tak faktycznie mój błąd zapomniałam o pierwiastku
5 maj 11:28