pomoc
student: rozłóż wielomian na czynnik jak najniższych stopni:
D)(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2)
e)−3(x−5)(x+5)+(x+8)(x−8)−1
8 wrz 21:20
ICSP: a co w tym trudnego ?
Najpierw wymnażasz nawiasy a później rozkładasz zwykle równanie kwadratowe.
8 wrz 21:21
student: czyli jak?
8 wrz 21:28
Piotr:
student pelna geba
8 wrz 21:30
student: wymoze te nawiasy i co dalej?
8 wrz 21:30
student: delta i co dalej?
8 wrz 21:33
asdf: D) nie chce mi się liczyć
e)
−3(x − 5)(x + 5) + (x + 8)(x − 8) − 1 = −3(x2 − 25) + x2 − 63 =−3x2 + 75 + x2 − 63 =
...dalej nie umiem
8 wrz 21:36
Mila: D) 2x2+2x+3x+3−(3x2−2x−3x+2)=2x2+5x+3−(3x2−5x+2)=
−2x2+5x+3−3x2+5x−2=−x2+10x+1
dokończ
8 wrz 21:36
asdf: deltuj albo grupuj
8 wrz 21:39
Piotr:
@asdf −64−1= −65
8 wrz 21:43
asdf: @Piotr
nom

dzięki...Pierdziele..oglądam film, a nie robię + film...to nie ma sensu
8 wrz 21:45
Piotr:
@asdf co ogladasz jesli wolno spytac ?
8 wrz 21:46
8 wrz 21:47
student: a jak dalej?
8 wrz 21:48
Piotr:
juz widzialem

na yt ogladasz ?
8 wrz 21:50
student: delta i x1 i x2 i jak dalej?
8 wrz 21:50
Piotr:
tak @studencie
8 wrz 21:51
student: i co dalej?
8 wrz 21:52
asdf: @Piotr
Nie tylko, ściągam, na zalukaj.tv, jakwkinie.pl, kino pecetowiec, seans 24, polecam Ci też
ciekawy dokument:
http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU
na filmy−dokumentalne.pl masz też tego dużo

Narazie, pozdrawiam

Do pojutrze
8 wrz 21:53
Piotr:
pozdro
8 wrz 21:57
student: pomózcie mi
8 wrz 21:59
Mila: −x
2+10x+1=0
Δ=104
√Δ=
√4*26=2
√26
| | −10−2√26 | | −10+2√26 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
x
1=5+
√26 lub x
2=5−
√26
Postac iloczynowa :
−x
2+10x+1=−[x−(5−
√26)][x−(5+
√26)]=
=−(x−5+
√26)(x−5−
√26)
8 wrz 22:00
student: √336 ile to bd?
8 wrz 22:03
Saizou : 336=21*16=21*42
8 wrz 22:04
Mila: −3(x−5)(x+5)+(x+8)(x−8)−1=
=−3(x2−25)+x2−64+1=−3x2+75+x2−63=−2x2+12
Postać iloczynowa
−2x2+12=−2(x2−6)=−2*(x−√6)(x+√6) z wzoru (a2−b2) =(a−b)(a+b)
8 wrz 22:04
student: dziękuje wszytskim za pomoc
8 wrz 22:11
Piotr:
@Mila czemu −64+1 a nie −64−1 ?
8 wrz 22:13
licealista: wytłumaczcie mi to jak wy to robicie?
8 wrz 22:22
Saizou : d) W(x)=(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2)=2x2+5x+3−(3x2−5x+2)=
2x2+5x+3−3x2+5x−2=−x2+10+1
Δ=104
x1=5−√26
x2=5+√26
−(x−5+√26)(x−5−√26)
e) W(x)=−3(x−5)(x+5)+(x+8)(x−8)−1=
−3(x2−25)+x2−64−1=
−3x2+75+x2−64−1
−2x2+10=
10−2x2=
(√10−√2x)(√10+√2x)
8 wrz 22:24
Mila: Piotrze, to pomyłka z mojej strony, sprawa podglądu. Dziękuję.Student ma jednak metodę.
Saizou, też masz błąd w zapisie.
8 wrz 22:34
Saizou : Mila chodzi o ostatnią linijkę
(
√10−
√2x)(
√10+
√2x)
8 wrz 22:37
licealista: wytłumaczcie mi to!
8 wrz 22:43
Saizou : korzystam ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
najpierw dla
(x−5)(x+5)=x2−25
(x+8)(x−8)=x2−64
i następnie jeszcze dla
10−2x2=(√10)2−(√2x)2
8 wrz 22:46
licealista: dzeki xd
8 wrz 22:49
licealista: jutro reszte przykładów dam, bo inie za bardzo jeszcze to czaje
8 wrz 22:50
Saizou : a można widzieć w której klasie jesteś?
8 wrz 22:51
licealista: 3 lo
8 wrz 22:56
licealista: a jak Δ<o to jak to zakończyć?
9 wrz 12:15
Piotr:
jezeli Δ<0 to nie rozlozysz na iloczyn.
9 wrz 12:17
licealista: bo wyszło mi ze Δ=0 a drugaΔ<0
9 wrz 12:19
Piotr:
| | −b | |
jak Ci wyszlo Δ = 0 to masz 1 pierwiastek x0 = |
| |
| | 2a | |
9 wrz 12:21
licealista: i tylko z tym x0 napisać i koniec?
9 wrz 12:23
licealista: a w 1Δ=12 x1=12 x2=212 a 2Δ x1=−3 x2=5 i jak to napisać?
9 wrz 12:27