wyznacz
maniek: 1.Wyznacz wielomian zmiennej x opisujący pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o
krawędziach a,b,c. Podaj dziedzinę tej funkcji.
a=x2+4
b=x+2
c=x2−1
8 wrz 20:58
Ajtek:
Dziedzina:
x2+4>0 i x+2>0 i x2−1>0
Pole:
2ab+2ac+2bc
8 wrz 21:01
ICSP: V = abc = (x2 +4)(x+2)(x2−1)
oczywiście krawędź nie może być ujemna więc mamy że :
x2 + 4 > 0 ⇒ x ∊ R
x+2 > 0 ⇒ x > − 2
x2 − 1 > 0 ⇒ x ∊ (−∞;−1) suma (1;+∞)
iloczyn tych trzech przypadków to zbior :
x ∊ (−2;−1) suma (1;+∞) i to jest właśnie nasza dziedzina
8 wrz 21:01
Ajtek:
ICSP Pole, pole nie objętość

.
Cześć.
8 wrz 21:02
ICSP: źle przeczytałem

Witaj
Ajtku
8 wrz 21:02
Ajtek:
NIe martw się, na początku też objętość chciałem liczyć

.
8 wrz 21:04
Problematyk: Witam, mozecie mi wyjasnic skad sie wzial przedzial x ∊ (−∞;−1) ? nie rozumiem tego przedzialu.
Bo jezeli x2 − 1 > to wychodzi x 2 > 1 po spierwiastkowaniu x > 1 i tu wiem dlaczego
wychodzi (1;+∞) ale skad te −1 ?
9 wrz 13:43
Crissu:
x2 − 1 > 1
x2 > 1
x2 = x ⋁ −x
−x > 1 ⋁ x > 1
↑
x < −1
więc D: x∊(−∞;−1) ∪ (1;∞)
Prościej się chyba nie da
24 wrz 21:21