Jak to zrobic? Jak pozbyc sie tego pierwiastka?
żeglarz: Rozwiaż rownanie 2x−√6=√6x−2
8 wrz 20:40
krystek: x(2−√6)=√6−2
x=..
8 wrz 20:43
Saizou : 2x−
√6=
√6x−2
2x−
√6x=−2+
√6
x(2−
√6)=
√6−2
| | √6−2 | | 2+√6 | | (√6−2)(√6+2) | | 6−4 | | 2 | |
x= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| =−1 |
| | 2−√6 | | 2+√6 | | 4−6 | | 4−6 | | −2 | |
8 wrz 20:46
asdf: albo tak:
2x − √6 = √6x − 2
2x − √6 = √6 − 2
x(2 − √6) = √6 − 2
−x(√6 − 2) = √6 − 2
−x = 1
x = −1
8 wrz 20:48
8 wrz 20:48
Piotr:
mozna tez tak
x(2−√6)=√6−2 / *(2+√6)
x(4−6) = 6−4
−2x=2
x= −1
8 wrz 20:50
żeglarz: ok juz zrobilem, dzieki

mam jeszcze w jednym zadaniu problem, juz pisze
8 wrz 20:50
żeglarz: | | 1−a | |
Oblicz wartosc parametru a, dla ktorej miejscem zerowym funkcji f(x)= |
| x+2 jest liczba |
| | 2 | |
4.
8 wrz 20:52
Saizou : f(4)=0 i oblicz podstawiając za f(x)=0 a za x=4
8 wrz 20:53
Piotr:
wstaw za x=4 i przyrownaj do 0.
8 wrz 20:53
asdf: f(4) = 0
8 wrz 20:53
żeglarz: myslalem zeby przyrownac to do 4 ale wtedy mi wychodzi x−ax=−4 a z tego dalej nic chyba
potrzebnego nie zrobie
8 wrz 20:54
żeglarz: aaaaa...
8 wrz 20:54
żeglarz: ok dzieki
8 wrz 20:54
Mani: x √3 + √3 = x + 3
17 wrz 17:27
kjjk: γΔ→∑ΔΔδ
4 lis 18:39
deb: 6x+√2
14 sty 19:59