wielomany
licealista: rozłóż wielomian na czynnik jak najniższych stopni:
D)(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2)
e)−3(x−5)(x+5)+(x+8)(x−8)−1
8 wrz 20:36
licealista:
9 wrz 12:09
licealista: jak to zrobić?
9 wrz 12:11
9 wrz 12:11
Gustlik: ad d) (2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2)=(2x
2+2x+3x+3)−(3x
2−2x−3x+2)=
=(2x
2+5x+3)−(3x
2−5x+2)=2x
2+5x+3−3x
2+5x−2=
=−x
2+10x+1
Δ=100−4*(−1)*1=104
√Δ=
√104=2
√26
| | −10−2√26 | | 10+2√26 | |
x1= |
| = |
| =5+√26 |
| | −2 | | 2 | |
x
2=5−
√26
y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=−(x−5−
√26)(x−5+
√26)
ad e) podobnie.
9 wrz 12:17