matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum funkcji
Agata:
Wyznacz ekstremum funkcji: C(x,y)= x
3
+x
2
+y
3
+2y
2
wiem, że najpierw trzeba wyznaczyć pochodną po x i y, czyli: fx'(x,y)=3x
2
+2x fy'=(x,y)=3y
2
+4y a co dalej? proszę o pomoc
8 wrz 20:30