figury na plaszczyznie
kaka: 1.w okręgu o promieniu r równym 7,2cm kat środkowy α o mierze 120stopni oparty jesat na łuku
AB,Oblicz odległość cieciwy AB od punktu O,który jest srodkiem okręgu
2.punkt materialny poruszajacy sie po okregu o promieniu r=1,8m przebył w ciagu jednej minuty
droge(po łuku okregu) rowną 4,24m Wyznacz miare kata srodkowego α opartego na tym łuku
8 wrz 20:29
pigor:
a)
d= 12*7,2=
3,6cm − szukana odległość ,
b) Ł= αr ⇒
α= Łr = 4,24:1,8= 2,3(5)=
135o − szukana miara kąta. ...
8 wrz 20:51