.
rra: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależność od parametru a:
3x−1=a+2−ax
8 wrz 20:21
krystek: 3x+ax=a+3
x(3+a)=a+3
| | a+3 | |
x= |
| i teraz dokończ |
| | a+3 | |
8 wrz 20:24
Saizou : 3x−1=a+2−ax
3x+ax−1−a−2=0
(3+a)x−a−3=0
f. liniowa zachodzi dla 3+a≠0
a≠−3 (bo w tedy nie ma rozwiązań)
jest to funkcja liniowa, zatem
− jedno rozwiązanie dla a∊R\{−3}
− zero rozwiązań dla a∊{−3}
8 wrz 20:27
rra: 1 rozwiązanie dla a≠−3
nieskończenie wiele dla a=−3 czy tak ?
8 wrz 20:27
krystek: Tak
8 wrz 20:29
pigor: ...
rra dobrze , tak . ...
8 wrz 20:30