nierówność
Magda: rozwiąż nierówność
−2/x−1 > −x
5 maj 10:19
Magda: pomocy
5 maj 10:39
sylwia gdansk: pomnoz razy x
5 maj 11:15
sylwia gdansk: i po krzyku
5 maj 11:15
Damian: widze ze sylwia juz trzaska rozwiazaniami
5 maj 11:34
sylwia gdansk: jak nei jak tak
5 maj 11:37
Magda: ale ja nie wiem jak
5 maj 11:56
Bogdan:
Nie mnoży się nierówności przez zmienną.
5 maj 11:59
sylwia gdansk: u mnei w budzie tak robia
5 maj 12:00
Bogdan:
| | −2 | | −2 | |
Czy ta nierówność jest taka: |
| − 1 > −x ?, czy taka: |
| > −x ? |
| | x | | x − 1 | |
5 maj 12:01
Bogdan:
Nie mnoży się dlatego, że nie znamy znaku zmiennej.
5 maj 12:02
sylwia gdansk: powiem tak mojej pani
5 maj 12:03
Bogdan:
Jeśli nie znamy znaku, to nie wiemy, jaki znak: taki >, czy taki < postawić po wymnożeniu.
5 maj 12:04
Bogdan:
Magdo, co jest w mianowniku pod liczbą −2: x czy x − 1 ?
5 maj 12:05
Bogdan:
Magdo, chciałbym Ci pomóc, odpowiedz, jakie wyrażenie jest w mianowniku.
5 maj 12:26
Magda: x−1
5 maj 12:32
załamana blondynka: −2/x−1>−x /* (x−1)
−2> −x2 + 1 /−1
−3= −x2 /: (−2)
1,5 < x
5 maj 12:35
Michał Szczotka: Dzień dobry

Sylwia widzę że od rana błyszczysz
5 maj 12:38
Bogdan:
Założenie: x ≠ 1
| −2 | | −2 + x2 − x | | x2 − x − 2 | |
| + x > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| | (x − 2)(x + 1) | |
⇒ |
| > 0 ⇔ (x − 2)(x + 1)(x − 1) > 0 |
| | x − 1 | |
x=2 x=−1 x=1
+ + + +
−−−−− (−1) −−−−− (1) −−−−− (2) −−−−−>x
− − − −
Odp.: x ∊ (−1, 1) U (2, +
∞)
5 maj 12:45
Magda: nie rozumiem skąd sie wzieło −x w : −2+x2−x
5 maj 13:00
Bogdan:
| | −2 | |
Nie było mnie przez chwilę, już odpowiadam. Sprowadź wyrażenie |
| + x |
| | x − 1 | |
do wspólnego mianownika (x*x = x
2, −1*x = −x).
5 maj 13:08
Magda: dziękuję bardzo
5 maj 13:20