figury
Bezem: Jeżeli przekątna sześcianu ma długość
3√2, to pole powierzchni bocznej tego sześcianu jest
równe:
A. 6
C. 2 *
3√4
8 wrz 20:09
loitzl9006: Załóżmy że mamy sześcian o boku a.
Wtedy przekątna sześcianu ma długość a*√3
a pole powierzchni bocznej to 4a2
z treści zadania wynika, że a*√3=3√2
wyznacz a
potem podnieś obustronnie do kwadratu
a potem pomnóż obustronnie razy 4
8 wrz 20:18
krystek: Wylicz długość krawędzi sześcianu stosując Tw. Pitagorasa
a2+(a√2)2=(3√2)2
a następnie Ppb=4*a2
8 wrz 20:20
Bezem: Wyszło mi B
8 wrz 20:36
loitzl9006: ok
8 wrz 21:13