Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
KUBA: Dla jakich wartości parametru k równanie x2 – 15x + 4 k2 =0 posiada dwa pierwiastki,
z których jeden jest dwa razy większy od drugiego .
loitzl9006: Skoro jeden pierwiastek dwa razy większy od drugiego, to muszą być to dwa różne pierwiastki,
zatem Δ>0
Δ=15
2−4*1*4k
2=15
2−(4k)
2>0 rozwiąż
zauważmy że pierwiastki x
1 i x
2 są liczbami nieujemnymi i x
2 > x
1
zatem musi być spełniony jeszcze (oprócz Δ>0) warunek
x
2=2x
1
| 15+√152−(4k)2 | |
| = 15−√152−(4k)2 |
| 2 | |
teraz przedstawiasz równanie tak, aby po jednej stronie został sam pierwiastek, a potem
podnosisz obustronnie do kwadratu.
jak już otrzymasz rozwiązanie (rozwiązania) to trzeba sprawdzić czy należy ono do przedziału
rozwiązań nierówności Δ>0. Musi należeć.