Rozłóż wielomian na czynniki
patataj: a) x
3 + 4x
2 + x + 4
b) 6x
3 − 5x
2 + 6x − 5
c) x
3 −
12x
2 + x −
12
d) x
3 − 5x
2 + 3x − 15
e) 2x
3 − 3x
2 − 6x + 9
f) 10x
3 + 25x
2 − 8x − 20
g) x
5 + 10x
4 + x
3 + 10x
2
h) 3x
4 − 7x
3 + 3x
2 − 7x
i) x
6 + 3x
5 + 2x
4 + 6x
3
j) 2x
5 + 5x
4 + 8x
3 + 20x
2
k) 15x
6 − 10x
5 + 45x
4 − 30x
3
l) −24x
4 + 120x
3 +30x
2 −150x
Proszę o obliczenia ... z góry dziękuję
8 wrz 19:46
asdf: a) x
3 + 4x
2 + x + 4 = x
2(x + 4) + 1(x + 4) = (x
2 + 4)(x + 1)
......
i) −24x
4 + 120x
3 + 30x
2 − 150x = 6x
2(4x
2 − 5) + 30x(4x
2 − 5) = (4x
2 − 5)6x(x + 5) =
(2x − 5)(2x + 5)6x(x + 5)
Teraz coś od siebie
8 wrz 20:24
asdf: i) Poprawiam:
−24x4 + 120x3 + 30X2 − 150X = −24x3(x − 5) + 30x(x − 5) =
(x − 5)(30x − 24x3) = (x − 5)6x(5 − 4x2) = (x − 5)6x(√5 + 2x)(√5 − 2x)
8 wrz 20:31
JHGF: 2X5−4X4+X3
16 lis 22:13
JHGF:
16 lis 22:14
Hajtowy:
b) 6x
3 − 5x
2 + 6x − 5
Pogrupować się da ładnie

6x(x
2+1) − 5(x
2+1) = ...
Dokończ
16 lis 22:17
Hajtowy:
g − l
W tych przykładach powyciągaj przed nawias x,x
2,x
3 
Później policz sobie deltę, pierwiastki i tyle
16 lis 22:19
Hajtowy: c,d,e ⇒ da się ładnie pogrupować na 1 rzut oka
16 lis 22:19
PuRXUTM: Hajtowy ogarnij datę tego postu...

JHGF
2x
5−4x
4+x
3=x
3(2x
2−4x+1) wiesz co dalej, nie ?
16 lis 22:22
pls: 5x5−20x3 rozkład wielomianu na czynniki
21 maj 19:40
Jinxia:
5x5−20x3=5x3(x2−4)=5x3(x−2)(x+2)
21 maj 20:16