funkcja
szklanka:

Funkcja f:{−2,−1,1,2,3}→R jest określona w następujący sposób : każdej liczbie ze zbioru
{−2,−1,1,2,3} przyporządkowana jest jej wartość bezwzględna pomniejszona o 1.
Określ funkcję za pomocą grafu
fx=f(x) nie wiedziałem jak zapisać.
i teraz mam pytanie dlaczego jak wartość bezwzględna jest pomniejszona o jeden to drugiej
kolumnie gdzie jest fx jest liczba 1 skoro −2 pomniejszone o 1 daje −1 a nie jeden prawda?
8 wrz 19:28
szklanka: nie za pomocą grafu tylko tabelki sory
8 wrz 19:31
Buuu:
Wartość bezwzględna pomniejszona o 1: f(x) = |x| − 1
a nie wartość bezwzględna z liczby o 1 mniejszej od x: f(x) = |x−1|
Baj de łej: −2 −1 = −3 a nie −1
8 wrz 19:34
szklanka: to jak z −2 wyszło 1 skoro jest pomniejszona o jeden
8 wrz 19:38
szklanka: i dlaczego minus sobie zniknął?
8 wrz 19:43
Buuu:
ano tak:
f(x) = |x| − 1
f(−2) = |−2| − 1
f(−2) = 2 − 1
f(−2) = 1
8 wrz 19:44
szklanka: ahaa,dzięki
8 wrz 19:46