nierówność kwadratowa
Paulaaa: 2x2≥8x+21
8 wrz 19:03
Piotr:
w czym problem ?
2x
2−8x−21 ≥ 0
Δ i wio jakby to napisal
Buu
8 wrz 19:05
Buuu:
Policz coś, np. Δ, x1, x2 bo na pewno to już miałaś
8 wrz 19:05
Buuu:

wio
8 wrz 19:06
Paulaaa: a no też fakt, da się przenieść liczby na drugą strone, pierwsza 0 matematyka w tym roku i
jeszcze nie kontaktuje

już zaczynam rozwiązywać
8 wrz 19:08
Paulaaa: i Δ wynosi 232 ?
8 wrz 19:11
Paulaaa: pierwiastek z delty ile wynosi ?
8 wrz 19:13
Piotr:
si
8 wrz 19:13
Piotr:
√232= 2√58
8 wrz 19:15
Piotr:
sprawdz czy dobrze przepisalas
8 wrz 19:15
Paulaaa: umiesz to dalej rozwiązać? bo ja nie umiem pierwiastków
8 wrz 19:16
Paulaaa: sprawdziłam i dobrze przepisałam.
8 wrz 19:17
Piotr:
podstaw do wzoru na x
1 i x
2. tak samo sie rozwiazuje
8 wrz 19:17
Paulaaa: x1= 8−2√58/4= i co robie dalej z tym pierwiastkiem ?
8 wrz 19:20
8 wrz 19:23
Paulaaa: i jak ja mam takie cyfry umieścić na wykresie? wiem, cienka jestem z matmy. w tamtym roku z
poprzedniego działu, trochę podobnego miałam 4 a teraz to cienko ...
8 wrz 19:27
Paulaaa: czy to wogóle da się umieścić?
8 wrz 19:31
Piotr:
przeciez nie musisz tego dokladnie umieszczac !

tylko co bedzie po prawej a co po lewej,
czyli ktora z tych liczb jest wieksza.
8 wrz 19:33
Piotr:
8 wrz 19:37
Paulaaa: to ja się w takim razie uczę podstaw bo nie robiłam na takich cyfrach równań i były proste
cyfry i dokładnie umieszczaliśmy.
8 wrz 19:37
Paulaaa: x2−2√2x+4>0 a mógłbyś mi to równanie uprościć? zeby pierwiastka nie było
8 wrz 19:39
Piotr:
juz wiesz jak zrobic ?
8 wrz 19:39
Piotr:
a co sie tak boisz pierwiastkow

?
8 wrz 19:40
Paulaaa: nie boję ale nie umiem

nie wchodzi mi to do głowy nooo
8 wrz 19:42
Piotr:
a policz Δ
Δ = (2√2)2−4*1*4= ...
8 wrz 19:46
Paulaaa: Δ=(2
√2)
2−16 i dalej nie umiem rozwiązać
8 wrz 19:48
Paulaaa: mówiłam, ja wogóle nie ogarniam pierwiastków
8 wrz 19:49
Piotr:
(abc)2= a2*b2*c2 czyli
(2√2)2=22*(√2)2= ...
8 wrz 19:50
Piotr:
zaraz bedziesz umiec
8 wrz 19:51
Paulaaa: a ile rowna sie √2 ?
8 wrz 19:52
Paulaaa: do potęgi *
8 wrz 19:52
Piotr:
(√2)2= √2*√2= √4=2 czyli
np (√12,3)2= 12,3
8 wrz 19:54
Paulaaa: Δ=−8 ?
8 wrz 19:57
Piotr:
tak . to jakie bedzie rozwiazanie ?
8 wrz 19:58
Paulaaa: jak Δ<0 to równanie nie ma rozwiązań, tak ?
8 wrz 19:59
Piotr:
nie. narysuj przyblizony wykres. a>0 i Δ<0 czyli ?
8 wrz 20:00
Paulaaa:
8 wrz 20:05
Piotr:
teraz musze wyjsc jak cos.
rozwiazaniem jest x ∊ R.
8 wrz 20:05
Paulaaa: coś takiego xd trochę mi się mazneło w lewo xd
8 wrz 20:05
Paulaaa: dziękuję
8 wrz 20:06