| 4 | ||
Liczbę odwrotną do liczby √3+ | zapisano w postaci a√3 + b√5. | |
| √5 |
| 4 | 4 | √5 | 4√5 | 5√3+4√5 | ||||||
x=√3+ | =√3+ | * | =√3+ | = | ||||||
| √5 | √5 | √5 | 5 | 5 |
| 1 | 1 | 5 | |||||||||
= | = | = | |||||||||
| x |
| 5√3+4√5 |
| 5 | 5√3−4√5 | |||
= | * | = | ||
| 5√3+4√5 | 5√3−4√5 |
| 5(5√3−4√5) | 5(5√3−4√5) | |||
= | = | = | ||
| 25*3−16*5 | 75−80 |
| 5(5√3−4√5) | 5√3−4√5 | |||
= | = | =−5√3+4√5 | ||
| −5 | −1 |
| 5√3+4√5 | 5 | |||
a liczba odwrotna do liczby | to | , tak? | ||
| 5 | 5√3+4√5 |
| a | b | |||
Tak, liczba odwrotna do liczby | to | . | ||
| b | a |
mam jeszcze pytanie
do treści, "liczbę odwrotnę do liczby zapisano w postaci" z treści wynika że liczbę odwrotną do
| 4 | ||
√3+ | ||
| √5 |