Równania
Bezem: Pierwiastkiem równania 2x+1=2+
√3x jest liczba:
A 1/ 2+{3}
B 2 − {3}
C {3}+1 / {3}−1
D {3}
Pomocy
8 wrz 18:05
8 wrz 18:10
Bezem: Dzięki wielkie. Próbuję, ale to już 16 test który robię. Zarwałem nockę i nie myślę. Muszę
oddać testy dziś do wieczora. Bardzo dziękuję.
8 wrz 18:12
Bezem: Pierwiastkiem równania 2x+1=2+√3x jest liczba:
A 1/ 2+√3
B 2 − √3
C √3+1 / {3}−1
D √3
8 wrz 18:13
Bezem: Pierwiastkiem równania 2x+1=2+√3x jest liczba:
B 2 − √3
D √3
Znów pomyłka
8 wrz 18:15
Piotr:
pomogę

2x−
√3x= 1
x(2−
√3) = 1 i *tak jak w zwyklym rownaniu dziele przez to co przy x
| | 1 | |
x= |
| trzeba usunac niewymiernosc z mianownika, wiec |
| | 2−√3 | |
| | 1 | | 2+√3 | | 2+√3 | |
x= |
| * |
| = |
| = 2+√3 |
| | 2−√3 | | 2+√3 | | 4−3 | |
8 wrz 18:17
Piotr:
od miejsca, w ktorym jest * mozna zrobic inaczej. nie dzielic ale pomnozyc przez 2+
√3 i wtedy
x(4−3)= 2+
√3
x= 2 +
√3
8 wrz 18:18
8 wrz 18:20
Bezem: Tylko takiej odpowiedzi nie mam niestety :<
8 wrz 18:20
Piotr:
nie widze u siebie bledu
8 wrz 18:25
8 wrz 18:26
Bezem: To ja nie mam pojęcia już :< Co ja mam wpisać cholercia.
8 wrz 18:29
Bezem: Według tych, którzy ułożyli test: C
8 wrz 18:49
Piotr:
| √3+1 | | √3+1 | | 3+2√3+1 | | 4+2√3 | | 2(2+√3) | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = 2+ √3  |
| √3−1 | | √3+1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 wrz 18:59
Bezem: Ah... Teraz widzę

Dziękuję bardzo za pomoc

Mam nadzieję, jeszcze troszkę z niej skorzystać.
8 wrz 19:02
Piotr:
8 wrz 19:02