liczby wymierne
szklanka: | | 2 | | 1 | |
liczbę |
| − |
| zapisz w postaci a+b√c gdzie a,b,c są liczbami wymiernymi |
| | √3−1 | | √3+1 | |
Robię to tak
| 2(√3+1) −(√3−1) | |
| |
| (√3−1)(√3+1) | |
skracam 2
(
√3+1)−(
√3−1)
√3+1−
√3+1 = 2
Co robię źle?
8 wrz 17:14
asdf: zapisz, nie rozwiąż
8 wrz 17:15
Godzio:
Źle skracasz przez 2
| 2(√3 + 1) − (√3 − 1) | | 2√3 − 2 − √3 + 1 | | √3 − 1 | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
8 wrz 17:16
szklanka: Nie mogę skrócić przez dwa bo musiałbym skrócić dwa wyrażenie a nie tylko jedno,prawda?
8 wrz 17:17
asdf: | 2(√3 + 1) − (√3 − 1) | | √3 − 1 | |
| = √3 + 1 − |
| |
| 2 | | 2 | |
8 wrz 17:18
asdf: Taka jest różnica między mnożeniem/dzieleniem, a dodawaniem/odejmowaniem:
8 wrz 17:19
Godzio:
szklanka dokładnie tak jak mówisz
8 wrz 17:23
szklanka: | | √3−1 | | 1 | | 1 | |
Dzięki ASDF  , ma pytanie |
| = − |
| + |
| √3 jak zmieniłeś znaki że |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 wrz 17:24
Godzio:
| √3 − 1 | | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
| = |
| − |
| = − |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Znaków nie zmieniłem, dodawanie jest przemienne więc przestawiłem sobie tak, jak oni chcieli w
poleceniu
8 wrz 17:25
szklanka: aha rozumiem dzięki
8 wrz 17:27
Siergiej: Godzio tam chyba popełniłeś błąd w drugim komentarzu w liczniku powinno być +2 a nie −2.
Końcowy wynik to oczywiscie 32+√32
8 wrz 17:52