Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y^2=x i y=x^3
Bart:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y
2=x i y=x
3
{y
2 = x
{y = x
3
x = x
3
x
3 − x = 0
x(x
2 − 1) = 0
x = 0 v x
2 − 1 = 0
x
2 = 1
x = 1 v x = −1
|P|=
8 wrz 17:06
Bart:
|P| = ∫3√x dx − ∫0 x3 dx =
czy
|P| = ∫1 (√x − x3)dx =
8 wrz 17:39
Bart: ref
8 wrz 21:21
Mila:

y
2=x
y=x
3
y=(y
2)
3
y=y
6
y
6−y=0
y(y
5−1)=0
y=0 lub y=1
x=0 lub x=1 granice całkowania
| | 2 | | 1 | | 5 | |
P=0∫1(√x−x3)dx=[ |
| x3/2− |
| x4]01= |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
8 wrz 21:49
Bart: Dzięki, mi trochę inaczej wyszło aczkolwiek podobnie.
8 wrz 22:36
Mateusz: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y2=8*x
2*x − 3*y + 8=0
3 lut 18:31