logarytmy z którymi mam problem
marzka: ile razy należy zwiększyć lub zmniejszyć stężenie jonów wodorowych w roztworze aby
a) pH wzrosło o 2 b) pH zmalało o 1
8 wrz 17:02
Buuu:
I sposób(matematyczny):
a)
pH = −log10[H+]
−log10[a*x] = 2 − log10[a]
−log10[x] − log10[a] = 2 − log10[a]
−log10[x] = 2
log10[x] = −2
z definicji:
logab = c ⇔ ac = b
x = 10−2 = 0,01
Odp: Stężenie należy zmniejszyć 100 razy(zwiększyć 0,01razy).
b) analogicznie
II sposób(chemiczny):
Dziesięciokrotne zwiększenie stężenia protonów powoduje spadek pH o 1−ną jednostkę,
dziesięciokrotne zmniejszenie stężenia spowoduje wzrost pH także o jedną jednostkę.
a) pH wzrasta o 1 ⇒ zmniejszymy C[H+] 10 razy, o 2⇒100 razy.
b) analogicznie
8 wrz 17:22