Proszę o pomoc
justynka: Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu zarobił 440 zł w W każdym następnym miesiącu
zarabiał 5 % więcej niż w miesiącu poprzednim.Ile zarobił w 8 miesiącu a ile w ciągu roku ?
5 maj 08:54
wmboczek:
to tak jakby miał lokatę na 5% miesięcznie
Sn=(1+0,05)n
5 maj 09:14
sylwia gdansk: ja bym dala najpierw r=1=p/100
a potem Kn+k*r(rn−1)/r−1
5 maj 09:23
sylwia gdansk: tam ma byc Kn=r(rn−1)/r−1
5 maj 09:23
sylwia gdansk: cholera dalej zle Kn=k*r(rn−1)/r−1
5 maj 09:24
sylwia gdansk: teraz doibrze ten ostatni
5 maj 09:24
justynka: a można jakoś prościej
5 maj 09:30
sylwia gdansk: wmboczek moze zna jakies sposoby
5 maj 09:32
justynka: a co wy na temat tego zad Mama obiecała Jasiowi kieszonkowe:w pierwszym miesiącu otrzyma 3 zł a
w każdym następnym o 2 zł więcej niż w poprzednim.W którym miesiącu Jaś otrzyma 61 zł
kieszonkowego. Rozwiązac za pomocą ciągu...
5 maj 09:35
sylwia gdansk: masz odpoweidz?
5 maj 09:38
justynka: 61=6+(n−1)2n:2 nie wiem czy tak
5 maj 09:38
justynka: ale jak z tego n wyliczyć to nie wiem
5 maj 09:38
sylwia gdansk: mielismy takie zadanie wczoraj!
5 maj 09:40
sylwia gdansk: wyjdzie Ci rownanie kwadratowe
5 maj 09:40
justynka: no wiem sama je nap
5 maj 09:40
sylwia gdansk: no to po co 2 raz je piszesz?
5 maj 09:41
justynka: no bo nie umiem go rozwiazać
5 maj 09:42
5 maj 09:44
sylwia gdansk: w ktorej jestes klasie?
5 maj 09:46
justynka: dobra wyszło mi że w 7
5 maj 09:52
sylwia gdansk: co w 7?
5 maj 09:53
sylwia gdansk: aha czekaj
5 maj 09:54
sylwia gdansk: mozesz napisac jak Ci wyszlo 7?
5 maj 09:58
justynka: no że w 7 miesiącu
5 maj 09:59
sylwia gdansk: zreszta nie mam czasu ide do kosmetyczki na 10.30 nie bede sie bawic z zadaniami ktore kazdy
uczen 1 klasy lo czy technikum powinien juz we wrzesniu miec w malym palcu
5 maj 09:59
sylwia gdansk: to napisz no ze w 7 mies
5 maj 10:00