procent
zadanie: W banku w ktorym roczna stopa procentowa dla kredytow jest rowna 15% bierzemy kredyt w
wysokosci 12000zl. Kredyt splacamy w 12 miesiecznych ratach na ktore sklada sie rata
kapitalowa(1000zl) i odsetki od aktualnego stanu zadluzenia:
a) wykaz ze kwoty odsetek tworza ciag arytmetyczny
b)oblicz wysokosc piatej raty i laczna kwote odsetek
nic nie rozumiem prosze o wytlumaczenie i jakies podpowiedzi
8 wrz 17:02
zadanie:
8 wrz 17:49
zadanie:
8 wrz 18:17
Buuu: | | 0,15 | |
Pierwsza rata: 1000 + 12000* |
| |
| | 12 | |
| | 0,15 | |
Druga rata: 1000 + 11000* |
| |
| | 12 | |
| | 0,15 | |
Trzecia rata: 1000 + 10000* |
| |
| | 12 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n−ta rata:
| | 0,15 | |
1000 + (13000 − 1000n)* |
| = |
| | 12 | |
=1000 + (13−n)*1000*0,0125 =
=1000 + (13 − n)*12,5 =
=1000 + 162,5 − 12,5n
=1162,5 − 12,5n
8 wrz 18:52
zadanie: a jakies wytlumaczenie? a jak obliczyc laczna kwote odsetek?
8 wrz 20:26
zadanie: ?
9 wrz 08:18
Saizou : mam ratę kapitałową 1000 zł to znaczy że będziemy płacić tę ratę + odsetki, które urosną
15% na rok
1,25% na miesiąc
zatem
| | 1,25 | |
1 rata 1000+12000* |
| =1000+150=1150
|
| | 100 | |
| | 1,25 | |
2 rata 1000+(12000−1000)* |
| =1000+ 137,5=1137,5
|
| | 100 | |
| | 1,25 | |
3 rata 1000+(12000−2000)* |
| =1000+125=1125
|
| | 100 | |
i tak dalej, lub zauważamy że
a)
n− rata wyraża się wzorem
| | 1,25 | | 16250−1250n | |
kn=1000+(13000−1000n)* |
| =1000+ |
| =
|
| | 100 | | 100 | |
1000+
162,5−12,5n=1162,5−12,5n
podkreślone na niebiesko to odsetki, a ogólny wzór ciągu arytmetycznego a
n=a
1+(n−1)r
i wyznaczmy sobie różnicę np. dla a
3=125
125=150+(3−1)r
−25=2r
r=−12,5
zatem jest to ciąg arytmetyczny o różnicy 12,5
b)
wysokość 5 raty to:
k
5=1162,5−12,5*5=1100 zł
| | a1+an | |
i teraz korzystając ze wzoru na sumę S= |
| n
|
| | 2 | |
ale najpierw musimy obliczyć a
12=162,5−12,5*12=12,5
zatem
| | 150+12,5 | |
S= |
| *12=162,5*6=975 zł |
| | 2 | |
9 wrz 08:52
zadanie: oblicz wysokosc dwunastej raty i laczna kwote odsetek od kredytu w wysokosci 60 000zl wzietego
na 5 lat ze stalym oprocentowaniem na warunkach zadania poprzedniego
11 wrz 20:34
zadanie: ?
11 wrz 20:48