naturalne
szklanka: | | a | | 4 | | a | | 5 | |
Podaj przykład takiej pary liczb naturalnych a i b,że |
| > |
| i |
| < |
| |
| | b | | 7 | | b | | 7 | |
Nie wiem jak to zrobić ,proszę o wytłumaczenie co się skąd bierze itp.
8 wrz 16:36
Godzio: | | 1 | | 2 | |
a = 9, b = 14 (rozszerz ułameki, |
| = |
|  ) |
| | 2 | | 4 | |
8 wrz 16:38
Godzio:
Ułamki *
8 wrz 16:38
Basia: a może być Godziu np. a=13 i b=21 albo a=14 i b=21 ?
chodzi mi o to, żeby nie sugerować, że jest tylko jedna taka liczba
bo jak wiadomo jest ich nieskończenie (a nawet nieprzeliczalnie) wiele
8 wrz 16:41
szklanka:
Godzio, dlaczego 9?
a=8 b=14 ,a nie tak?
8 wrz 16:48
szklanka: ?
8 wrz 16:59
Godzio:
| 8 | | 4 | | a | | 5 | | 10 | |
| = |
| < |
| < |
| = |
| więc |
| 14 | | 7 | | b | | 7 | | 14 | |
| 8 | | a | | 10 | |
| < |
| < |
| zatem przykładem liczb a i b są: |
| 14 | | b | | 14 | |
a = 9, b = 14
Basia zasugerowałem się poleceniem, "podaj przykład"
Podałem i odwaliłem bez komentarza

Postaram się nie popełniać takiego błędu
8 wrz 17:01