przedział liczby
szklanka:
liczba 3+√3 należy do przedziału <a,b>, gdzie a,b są liczbami całkowitymi, a różnica b−a jest
najmniejsza z możliwych. podaj liczby a i b.
proszę o pomoc w rozwiązaniu
8 wrz 16:25
pigor: ... otóż widzę to np. tak :
1≤
√3 ≤2 /+3 ⇒ 4≤ 3+
√3 ≤5 ⇒
a=4 i
b=5 . ...
8 wrz 16:32
szklanka: ok, a mógłbyś mi powiedzieć skąd to się wzięło to znaczy to 1 i 2 a potem 4 i 5?
8 wrz 16:35
szklanka: i dlaczego +3 , jak wpaść na to ?
8 wrz 16:37
Buuu:
√3 ≈ 1,72, zatem jest mniejszy od 2 i większy od 1. Oczywiście możemy zapisać że −10 ≥ √3 ≥
108, ale to różnica liczb 2 i 1 jest najmniejszą z możliwych, co oznacza, że √3∊<1,2>.
Jeżeli dodamy do √3 liczbę 3, to: √3 + 3 ∊<1+3, 2+3> = <4,5>
PS. przepraszam, że Ci w paradę wchodze pigorze
8 wrz 16:47
pigor: ...

nie, bardzo dobrze , że to robisz
Buuu
8 wrz 16:58