zbiory
szklanka:
Pani Ula za k pączków zapłaciła p złotych .Pani Krysia w tym samym sklepie za n takich pączków
zapłaciła
Prosił bym o wytłumaczenie
8 wrz 16:17
Buuu:
I sposób:
Układamy proporcję:
k −−− p
n −−− x
x =
npk
II sposób:
Cena za "ponczek":
Wartość zakupów to ilość pączków razy cena:
8 wrz 16:40
szklanka: Dzięki bardzo Buuu
8 wrz 16:48
pigor: liczba pączków i ich cena to wielkości wprost proporcjonalne,
więc ich iloraz jest stały :
kp =
nx ⇔ kx = pn ⇔
x = pk n = cena 1 pączka razy ich liczba . ...
8 wrz 16:56