Azsymptoty
Ola: Mam takie zadanie :
Sprawdx czy istnieja asymptoty pionowe w punktach x0= 1 i x0=−1
Obliczyłam i wyszło mi tak :
lim x −−> 1
− wyszło mi − nieskończonośc
lim x−−> 1
+ wyszło mi +nieskończonośc
Czyli istnieje asymptota pionowa o rownaniu x=1
Jest ona obustronna czy jednostronna ?
lim x−−> −1
− wyszło mi +nieskończonośc
lim x−−> −1
+ wyszło mi +nieskończonośc
Tez istnieje asymptota pionowa o równaniu x= −1
I teraz nie wiem czy jak wyszło nieskończonośc na plusie w dwóch przypadkach to znaczy że jest
obustronna ?
dzięki za pomoc
8 wrz 16:13
Ola: Może ktoś na to zerknąć ?
8 wrz 16:46
PW:
Jeżeli podchodzimy z lewej strony do −1, to funkcja kwadratowa x2−1 jest dodatnia, a więc
granica ilorazu z tej strony jest równa −∞
8 wrz 17:15
Ola: a możesz jaśniej ?
8 wrz 19:38
Ola: Czy dobrze obliczyłam te granice ?
8 wrz 19:55
Ola: To co z tymi granicami ?
9 wrz 13:11