..
ALAN: Dany jest ciąg pięciu liczb: 5, 10, x, y , 15\4. Trzy pierwsze z nich w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie rosnący ciag geometryczny. Oblicz x i y
dokladnie i krok po kroku, bo straszna sierota z matmy jestem
5 maj 07:54
sylwia gdansk: no to musisz poleciec z wlasnosci ciagow ar i geo
5 maj 09:51
sylwia gdansk: 10=5+x/2 i y2=x*15/4
5 maj 09:52
sylwia gdansk: uklad rownan
5 maj 09:52
ALAN: ale dlaczego y2 ?
5 maj 11:37
sylwia gdansk: taka wlasnosc dla ciagu geometrycznego prawda?
5 maj 11:38
sylwia gdansk: damian dobrze gadam?
5 maj 11:40
123: no niby tak ale dlazego 2 ?
5 maj 11:40
sylwia gdansk: no bo taka wlasnosc ciagu geometrycznego;−|
5 maj 11:42
123: aha ok
sprobujesz rozwiazac jeszcze moja zadanie?
5 maj 11:42
123: Dany jest ciąg arytmetyczny (an), gdzie n≥1. Wiadomo że dla każdego n≥1 suma n początkowych
wyrazów Sn=a1 + a2 + ... + an wyraza sie wzorem : Sn = −n2 + 13n
a) Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an
b) Oblicz a2007
c) Wyznacz liczbę n dla której an = 0
5 maj 11:43
sylwia gdansk: wywalilo mnei sory
5 maj 11:45
123: ok
5 maj 11:46
123: umiesz rozwiazac to?
5 maj 11:54
sylwia gdansk: wyraz ogolny to a1+(n−1)r
5 maj 12:02
żaba: jeśli mogę spytać...ale ten warunek n≥1...jak mamy z niego skorzystać?
5 maj 12:14