zadanie liczba a
szklanka:
Jeżeli liczba a jest cztery razy mniejsza od liczby b,to jest od niej mniejsza o?
Ja robię tak
100:4=25
100−25 =75 %
dobrze?
8 wrz 16:06
8 wrz 16:08
Ajtek:
Za wcześnie wysłąłem:
I teraz 100%−p%
8 wrz 16:09
szklanka: Odp.to 75% więc dlaczego mam źle ?
8 wrz 16:10
szklanka: no Twój sposób też jest ok
8 wrz 16:11
Basia:
nieprawda
Ajtek
jest dobrze chociaż dziwnie
a pytają o (b−a)*100%
| | 1 | | 3 | |
b−a = b − |
| b = |
| b = 0,75b |
| | 4 | | 4 | |
czyli o 75%
8 wrz 16:12
pigor: ...

czyli a=
14b=25%b ⇒ b−a= b−25%b=75%b odp.
o 75% liczby b . ...
8 wrz 16:46