udowodnij nieparzystość
Effy: | | p2k+1 −1 | |
udowodnij, że dla każdej liczby pierwszej p, liczba |
| jest liczba |
| | p−1 | |
nieparzystą.
8 wrz 15:37
Basia:
skorzystaj z równości:
an − bn = (a−b)(an−1 + ban−2 + b2+an−3+....+ bn−2a + bn−1 )
8 wrz 15:41
Basia: tam ma być oczywiście b2an−3
8 wrz 15:50
Effy: dziękuję za podpowiedź, ale nie wiem jak udowodnić, że (a
n−1+ba
n−2+...+b
n−1) jest
nieparzyste, a dokładniej, ze ilosć składników tej sumy jest nieparzysta
8 wrz 15:55
Basia:
p2k+1 −1 = (p−1)(p2k + p2k−1 + p2k−2+....+p2+ p1 + 1)
1 = p0
czyli w nawiasie masz składniki z wykładnikami: 0;1; 2; .....;2k
no to nie ma mocnych jest ich 2k+1
8 wrz 16:04
Effy: bardzo dziękuję za pomoc z tym zadankiem
8 wrz 16:16
Vax: Kuzia, wyjść na parę h i już zadanko z OMa poszło...
8 wrz 21:24