Rozwiąż równianie
Zuzku: Rozwiąż równianie:
a.3(x−1)(x+2)−2x(x−1)(x+3)=0
b.(1−2x)2−(1−2x)(x2+3)=0
8 wrz 15:24
Basia:
ad.a
(x−1)[ 3(x+2) − 2x(x+3) ] = 0
(x−1)(3x+6 − 2x2 − 6x) = 0
(x−1)(−2x2 − 3x + 6) = 0
x−1 = 0 lub −2x2 − 3x + 6 = 0
dokończ sam(a)
ad.b
(1−2x)2 = (1−2x)(1−2x)
(1−2x)*[ (1−2x) − (x2+3) ] = 0
(1−2x)(1−2x−x2−3) = 0
1−2x=0 lub −x2−2x − 2 =0
dokończ
8 wrz 15:28
Saizou : a) 3
(x−1)(x+2)−2x
(x−1)(x+3)=0
(x−1)(3(x+2)−2x(x+3))=0
(x−1)(3x+6−4x
2−6x)=0
(x−1)(−4x
2−3x+6)=0
dalej dasz radę

b) (1−2x)
2−(1−2x)(x
2+3)=0
(1−2x)(1−2x)−(1−2x)(x
2+3)=0
(1−2x)(1−2x−(x
2+3))=0
8 wrz 15:29
Basia: skąd Ci się
Saizou wzięło w (a) −4x
2
8 wrz 15:31
pigor: ... np. tak :
b.
(1−2x)2−(1−2x)(x2+3)=0 i wyłączam (1−2x) przed nawias , to ⇔
⇔ (1−2x)(1−2x−x
2−3)=0 ⇔ −(2x−1)(−x
2−2x−2)=0 ⇔ 2(x−
12)(x
2+2x+2)=0 ⇔
⇔
x=12 − szukane
rozwiązanie , bo Δ=−4<0 i a=1>0 trójmianu x
2+2x+2 ...
8 wrz 15:32
Saizou : chochlik jeszcze odjął −2x
2
8 wrz 15:33