Witam, prosze pomoc: Zbiory, przedzial
Katy: Witam, prosze pomoc:
Dane sa zbiory:
A = {x ∊ R : |x−3| ≤ 1}
B={x ∊ R : 2x2 − 3x ≤ 2}
Zapisz w postaci przedzialu i zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B
5 maj 05:25
iro:

A
|x−3|≤1
x−3≤1 i x−3≥−1
x≤1+3 x≥−1+3
x≤4 x≥2
x∊<2,4>
B
2x
2−3x≤2
2x
2−3x−2≤0
Δ=(−3)
2−4*2*(−2)=25
√25 = 5
x
1=
−b−√Δ2a=
−(−3)−52*2=
−24=
−12
x
2=
−b+√Δ2a=
−(−3)+52*2=
84=2
x∊(−nieskończoności,
−12> ∪ <2,nieskończoności)
5 maj 09:02
iro: nie jestem pewny i chciałbym żeby sprawdził to ktoś bardziej doświadczony
5 maj 09:02