.
kuba: Jak wyznaczyc tu miejsca zerowe :
f(x)=√3−x−3√x+1
8 wrz 14:26
Aga1.: f(x)=0 ⇔ 3−x≥0 i x+1≥0
√3−x=3√x+1
8 wrz 14:29
Piotr:
przyrównać funkcję do 0
8 wrz 14:29
Darth Mazut: i tu te obie strony równania można do kwadratu podnieść tak?
8 wrz 14:31
Piotr:
po obliczeniu założeń
8 wrz 14:32
Basia: tak; tu możesz bo √3−x i 3√x+1 z definicji są nieujemne
ale najpierw musisz zrobić założenia
8 wrz 14:33
Darth Mazut: założenia czyli że 3−x >= 0 ∧ x+1 >= 0 i z tego dziedzinę funkcji wyznaczyć , o to chodzi?
8 wrz 14:35
Aga1.: tak.
8 wrz 14:36
Piotr:
tak
8 wrz 14:36
pigor: ...

cytuję
Jakub−a ze strony tytułowej tego Forum ... "Często widziałem sytuację, że
człowiek czyta zadanie i ściana. Zupełnie nie wie, z której strony je ugryźć. Co wtedy ?
Czytasz rozwiązanie i próbujesz na jego podstawie wymyślić swoje. .."
no to moje np. takie :
f(x)=
√3−x−3
√x+1 ⇒
f(x)=0 ⇔
√3−x−3
√x+1=0 i 3−x≥0 i x+1≥0 ⇔
⇔
√3−x= 3
√x+1 /
2 i x≤3 i x≥−1 ⇔ 3−x= 9(x+1) i
−1≤ x ≤3 (*) ⇒ 10x= −6 ⇔
x= −0,6 ⇒ stad i z (*) stwierdzam, że
x=−0,6 − miejsce zerowe funkcji f . ...
8 wrz 15:03