matematyka w teorii
Darth Mazut: Witam

Z mojej strony tylko taki krótkie pytanko, mianowicie:
kiedy jest dozwolone w równaniu podniesienie obu stron do kwadratu a jakie założenia na to nie
zezwalają.
Czy jeśli chce rozwiązać równanie
√a = 2 to czy nie jest błędem podniesienie obustronnie do
kwadratu czy może można zrobić to jakoś inaczej?
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam.
8 wrz 14:07
Aga1.: musisz zapisać założenia, obie strony równania muszą być nieujemne.
U Ciebie a≥0
8 wrz 14:26
Aga1.: I po zapisaniu założeń możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
8 wrz 14:27
Darth Mazut: aha czyli jeśli
a = b to żeby podnieść obustronnie do kwadratu to a >= 0 ∧ b >= 0 −−−− i tylko tyle?
8 wrz 14:28
Aga1.: tak.
8 wrz 14:30
Basia:
()2 dozwolone ⇔ obie strony równania są dodatnie
√a = 2
założenie: a≥0 (bo jest pod pierwiastkiem drugiego st.)
√a ≥ 0 (z definicji pierwiastka kwadratowego)
2 > 0
można podnieść do kwadratu
a = 22 = 4
a = 4
natomiast równania
x−1 = 2x+3
i
(x−1)2 = (2x+3)2
albo jeszcze prościej
x=5
i
x2 = 25
nie są równoważne o czym łatwo się przekonasz jeżeli je rozwiążesz
w tych przykładach nie można podnosić do kwadratu bez dodatkowych założeń
bo nie wiadomo czy x−1; 2x+3 i x są nieujemne
8 wrz 14:30
Darth Mazut: ok!

super, dzięki za info

− po wakacjach troche z głowy wylatuje w tajemniczy sposób
8 wrz 14:33