Znajdź pierwiastek wielomianu .
Justyna. : 1.Dany jest wielomian w(x)= 2x4+x3−8x2−x+6
a) . znajdź pierwiastek wielomianu
2. Rozwiąż równania
a). x3−16x=0
b). x3−x2+8x−8=0
c). x3−5x2−2x+10=0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania . Z góry dziękuję .
8 wrz 14:00
Darth Mazut: 2.
a) x
3 − 16x = 0
x(x
2 − 16) = 0
x(x − 4)(x + 4) = 0
x = 0 lub x = 4 lub x= −4
8 wrz 14:10
Piotr:
no i ładnie
Justyna 
2
b) x
3−x
2+8x−8=0
x
2(x−1)+8(x−1)=0
(x−1)(x
2+8)=0
x=1
8 wrz 14:14
Piotr:
2
c) x3−5x2−2x+10=0
x2(x−5)−2(x−5)=0
(x−5)(x2−2)=0
(x−5)(x−√2)(x+√2)=0
x=0 lub x= √2 lub x= −√2
8 wrz 14:19
Piotr:
x=5 a nie 0
8 wrz 14:19
Darth Mazut: 2 c)
x3 − 5x2 − 2x + 10 = 0
zastosuje grupowanie wyrazów
x2(x − 5) −2(x − 5) = 0
(x−5)(x2 − 2) = 0
(x−5)(x − √2)(x + √2)
x = 5 lub x = √2 lub x = −√2
8 wrz 14:20
Darth Mazut: no to jak 2 speców ma ten sam wynik tzn że odpowiedź jest na 100% dobra
8 wrz 14:21
Piotr:
ze mnie zaden ekspert
8 wrz 14:24
Darth Mazut: ze mnie też nie bo jestem filozofem ale zawsze mozna sie troche podbudowac jak sie policzy
dobry wynik
8 wrz 14:26
ICSP: Piotrze a zadanie pierwsze ?
Smutno mi się robi na myśl ze je pominąłeś
8 wrz 15:54
Piotr:
zostawiłem Tobie
8 wrz 21:12
ICSP: on jest dla Ciebie

Ja w tym temacie nie pomagałem
8 wrz 21:15
Piotr:
a 14:06 ?
8 wrz 21:17
ICSP: jaka 14:06 ?
8 wrz 21:19
Piotr:
teraz juz zadna

grupowaniem to dla mnie koszmar a dzielic mi sie nie chce. pokazalbys jak pogrupowac ?
8 wrz 21:21
ICSP: 2x4 + x3 − 8x2 − x + 6 = 2x4 − 2x2 + x3 − x − 6x2 + 6 = 2x2(x2−1) + x(x2−1) −
6(x2−1) = (x2−1)(2x2 + x − 6) = (x−1)(x+1)[2x2 +4x − 3x − 6] = (x−1)(x+1)(x+2)(2x−3)
8 wrz 21:25
Piotr:
ja tak nie umiem

ale bylo znajdz pierwiastek wiec wystarczylo napisac np W(1)=0 i koniec ?
8 wrz 21:28
ICSP: ale przecież :
suma współczynników wielomianu = 0 − 1 jest pierwiastkiem
jeżeli wielomian jest stopnia > 3 to sprawdzam od razu też czy :
1o współczynniki przy x3 oraz x nie są liczbami przeciwnymi (jeśli tak to mamy również ze x =
−1 jest pierwiastkiem i wyłączamy od razu x2−1 aby się nie bawić.)
2o czy suma współczynników jeżeli zmienię współczynniki przy x3 oraz x na przeciwne daje 0.
Jeśli tak x = −1 jest pierwiastkiem i również wyłączam x2−1. Jeżeli nie wyłączam samo x−1.
Sprawdzenie zajmuje mniej niż sekundę a może na prawdę skrócić obliczenia.
8 wrz 21:34
Piotr:
postaram sie zapamietac
8 wrz 21:36
ICSP: Nie ma co pamiętać

To musi być odruch
8 wrz 21:37