Proszę o wszystkie obliczenia.
malcz16:
1. Objętość ostrosłupa o podstawie kwadratu wynosi 216 cm3 . Oblicz długość boku podstawy ,
jeśli wysokość tego ostrosłupa jest równa 18 cm.
2. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego , którego wysokość ma 16 cm , a wysokość
podstawy 12 cm.
3. Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 108√3 cm3 . Krawędź podstawy
jest równa 6 cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
8 wrz 13:08
Piotr:
nie widze w czym problem
zad 1
P
p=36
a
2=36
a=6
8 wrz 13:12
Piotr:
2 i 3 bardzo podobnie
8 wrz 13:13
Basia: oj
Piotr naprawdę nie widzisz w czym problem ?
(rozwiązanie w porządku; nie o tym myślę)
8 wrz 13:14
malcz16: bardziej chodziło mi w tym 2 i 3 na naprowadzenie dalej sam obliczę
8 wrz 13:16
Basia:
ad2. co jest podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ? wiesz ?
8 wrz 13:19
Piotr:
naprawdę nie widzę Basiu, to bardzo proste zadanka.
rozumiem, ze mozna czegos nie umiec, nie rozumiec ale mozna chociaz prosic o naprowadzenie.
albo pokazac jak sie samemu probowalo.
8 wrz 13:23
malcz16: trójkąt − obliczyłem resztę dzięki.
8 wrz 13:23
Piotr:
a nie jestem wybitny w brylach

bez rysunku przewaznie ani rusz a tu bez rysunku mozna
8 wrz 13:24
malcz16: wyniki to 256√3 oraz 9√3 tak?
8 wrz 13:25
Piotr:
trójkąt równoboczny
8 wrz 13:25
asdf:

8 wrz 13:26
asdf: @Piotr
czy coś jest trudne, czy łatwe to pojęcie względne
8 wrz 13:28
Basia: Nie o to mi chodziło Piotrze tylko o podejście do tematu.
Problem w tym, że autor z góry założył, że sam niczego nie potrafi (lub nie chce) zrobić.
8 wrz 14:21
klaudia: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego wysokośc ma 16 cm a krawędź
podstawy 12 cm
19 mar 18:15