miary kątow
mika: Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg , wiedząc że przedłużenia przeciwległych boków
przecinają się , tworząc kąty a)20 i 44 stopni b) 25 i 35 stopni
8 wrz 11:37
Basia: Bogdanie masz jakiś prosty sposób na to zadanie ?
Rozwiązałam to, ale prostym bym tego rozwiązania nie nazwała.
A planimetrię prawie zawsze niepotrzebnie komplikuję
8 wrz 13:00
pigor: ... niech 2 sąsiednie kąty czworokąta wpisanego w okrąg maja miary
x,y=? , to z tw. o
kątach czworokąta wpisanego w okrąg 2 pozostałe kąty mają odpowiednio
180o−x, 180o−y=? , no to stąd i warunków zadania masz dla danych zad.
b) np taki
układ równań :
(x+y+35
o=180
o) i (x+180
o−y+25
o=180
o) ⇔ x+y=145
o i x−y=−25
o /± stronami ⇔
⇔ 2x=120
o i 2y=170
o ⇔ x=
60o i y=
85o , więc
180
o−x=
120o i 180
o−y=
95o odpowiednio i to by było tyle . ...
8 wrz 14:37
Mila:

α+γ=180
β+δ=180 z własności czworokąta wpisanego w okrąg.
ΔABP∼ΔDCP: kąt x=β,y=α,kąt P wspólny
(δ+x=180 i δ+β=180⇒x=β ; γ+y=180 i γ+α=180⇒y=α)
ΔCBQ∼ΔADQ: kąt z=α,v=δ, kąt Q wspólny (podobnie uzasadnij)
x+y+20=180⇔α+β=160
z+v+44=180⇔α+δ=136 odejmuję stronami
β−δ=24
β+δ=180 dodaję stronami
2β=204
β=102
0
δ=180−102=78
α=160−102=58
γ=180−58=122
8 wrz 19:36