procenty
zadanie: Pan Kowalski ulokowal na rachunku bankowym 1000zl bank oferuje miesieczna kapitalizacje odsetek
ze stopa 18% w skali roku. ile pieniedzy bedzie mial pan Kowalski, jezeli zdecyduje sie
zlikwidowac lokate
a) po dwoch latach?
| | 18 | |
K2=1000(1+ |
| )2=1392,4 |
| | 100 | |
b) po pol roku
| | 18 | |
K=1000(1+ |
| )=1090 dobrze to jest ? |
| | 2*100 | |
8 wrz 11:33
zadanie: ?
8 wrz 11:49
zadanie: ?
8 wrz 14:30
Darth Mazut: Mi po pół roku wyszło 1093,443 ale nie wiem czy dobrze bo liczyłem na piechote ...
8 wrz 14:41
Saizou : na początku trzeba przeliczyć ile wynosi oprocentowanie na miesiąc, zatem
18% na rok
1,5% na miesiąc
| | p | |
Teraz będę korzystać z wzoru Kk=Kp*(1+ |
| )n
|
| | 100 | |
a) po dwóch latach, czyli po 24 miesiącach
K
k=1000*1,015
24
k
k≈ 1 429,50 zł
b) po pół roku czyli po 6 miesiącach
K
k=1000*1,015
6
K
k≈ 1 093,44 zł
8 wrz 15:14
zadanie: czyli trzeba najpierw obliczyc oprocentowanie na miesiac bo w tresci zadania jest ze bank
oferuje miesieczna kapitalizacje odsetek a gdyby tego nie napisali to poprzednie obliczenia
bylyby dobre tak
8 wrz 15:42
zadanie: ?
8 wrz 16:06
zadanie: ?
8 wrz 20:26
zadanie: ?
9 wrz 08:18
Saizou : po dwóch latach byłoby dobrze ale po pół roku nie będzie można obliczyć
9 wrz 08:53
zadanie: ale po dwoch latach wychodza rozne obliczenia wtedy
9 wrz 10:15
zadanie: a dlaczego na miesiac stopa procentowa wynosi 1,5%? 18%/12tak

ale tak robimy dla procentu
prostego a nie skladanego dlaczego wiec nie obliczmy rownowaznej stopy procentowej
miesiecznej
15 wrz 09:34