Przedstawienie wektora w zadanej bazie
ralph: Wektor v przedstawić w bazie f1,....,fn przestrzeni Qn, gdzie f1=[1,1,1], f2=[1,1,2],
f3=[1,2,3]
oraz v=[6,9,14]
będę wdzięczny:(
8 wrz 00:42
Artur z miasta Neptuna:
X +Y+Z=6
X+Y+2Z=9
X+2Y+3Z=14
rozwiazujesz ten uklad i niewiadome x,y,z pokazuja w jaki sposob prezentujesz ten wektor w
postaci sumy wektorow bazowych (ow niewiadome oznaczaja stale przez ktore ow wektory bazowe
musza byc przemnozone)
8 wrz 00:47
Artur z miasta Neptuna:
stad masz:
x=1
y=2
z=3
Czyli 1*f1 + 2*f2 + 3*f3 = v
8 wrz 00:51
ralph: niewiadome x,y,z są zatem współrzednymi wektora v w bazie f1,......,fn
no tak myślałem ale to czym sie to zadanie różni od znalezienia współrzędnych wektora v w tej
bazie.....bo nad tym zadaniem mam zadanko na znalezienie współrzędnych i to mnie zmyliło
8 wrz 00:54
Artur z miasta Neptuna:
Szczerze mowiac to niepamietam juz algebry a jest za pozno abym szukal pdpowiedzi
8 wrz 00:58
Basia: nie masz czego szukać; dobrze jest; to tylko inne sformułowanie
8 wrz 01:00
ralph: aha ale różni sie zapisem poprostu w odp tak? Jak tą odp zapisac? Poprostu jakpan Artur czyli
1*f1 + 2*f2 + 3*f3 = [6,9,14]
8 wrz 01:04
Basia: no może nie tylko
współrzędne dostajesz gdy przedstawisz w→ = α*i→+β*j→+γk→
gdzie i,j,k wektory jednostkowe
natomiast te f1, f2, f3 jednostkowe nie są więc wyliczone przez Artura x,y,z trochę trudno
nazwać współrzędnymi
ale to już raczej językowe niuanse
rozwiązanie jest w porządku
8 wrz 01:07
Basia: tak właśnie o taki zapis chodzi
8 wrz 01:07
ralph: aha dziękuje

bym mogl spać spokojnie to dręczy mnie jeszcze jedno zadanko w tym temacie
Dana jest baza {1,x+2,(x+2)
2,(x+2)
3} przestrzeni F
w,3(R,R). przedstawić w postaci liniowej
kombinacji wektorów bazy następujące funkcje wielomianowe:
a). 3x
3+2x
2+7x
b). x
3+2x−13
8 wrz 01:16
ralph: ta trójeczka po Fw tez jest w ideksie dolnym
8 wrz 01:18
Basia:
tak samo
a*1+b(x+2)+c(x+2)2+d(x+2)3 = 3x3+2x2+7x
a + bx + 2b + c(x2+4x+4) + d(x3+6x2+12x+8) = 3x3+2x2+7x
a + bx + 2b + cx2+ 4cx + 4c + dx3 + 6dx2 + 12dx + 8d =
3x3+2x2+7x
dx3 + (c+6d)x2 + (b+4c+12d)x + (a+2b+4c+8d) = 3x3+2x2+7x
d = 3
c+6d = 2
b+4c+12d = 7
a+2b+4c+8d = 0
c + 18 = 2
c = −16
b − 64 + 36 = 7
b = 35
a+70−64+24 = 0
a = −30
3x3+2x2+7x = −30*1 + 7(x+2) −16(x+2)2 +3(x+2)3
o ile gdzieś się nie pomyliłam w rachunkach
8 wrz 01:27
Basia: oczywiście
3x3+2x2+7x = −30*1 + 35(x+2) −16(x+2)2 +3(x+2)3
8 wrz 01:30
ralph: wszystko się zgadza, bardzo Pani dziękuję
8 wrz 01:34