znajdź liczby wymierne
Em: Znajdź liczby wymierne a i b takie że √6 + 4√2 = √a + √b
7 wrz 22:00
Mila: 6+4√2=(2+√2)2
√6+4√2=√(2+√2)2=..dokończ
7 wrz 22:06
Em: wychodzi |2+√2| ale nie wiem co dalej. Odp to 3 i 5
7 wrz 22:24
Basia:
można też tak
√6+4√2 =
√a+
√b ⇔
(
√6+4√2)
2 = (
√a+
√b)
2
bo obie strony są dodatnie
6+4
√2 = a+2
√a*
√b + b
6+4
√2 = a+b + 2
√ab
a+b = 6
2
√ab = 4
√2 /:2
a+b = 6
√ab = 2
√2 /()
2
a+b = 6
ab = 8
b = 6 − a
a(6−a)=8
−a
2 + 6a − 8 = 0 /*(−1)
a
2 − 6a + 8 = 0
Δ=36−32 = 4
i na pewno nie będzie to para a=3 b=5
co do rozwiązania Mili
|2+
√2| = 2+
√2 =
√4+
√2
czyli a=4 i b=2 (lub odwrotnie)
prawdopodobnie coś źle przepisałaś, albo patrzysz na inną odpowiedź
7 wrz 22:31
Em: dobrze patrzyłam, widocznie błąd w odpowiedzi... dziękuję za pomoc
7 wrz 22:41
asdf: trójka jest o jeden w prawo od dwójki, piątka jest o jeden w prawo od czwórki
7 wrz 22:43
Basia:
(√3+√5)2 = 3+2√8+5 = 8+4√2
√3+√5 = √8+4√2
i zapewne w tym tkwi błąd
7 wrz 22:49
ICSP: Basiu ty teraz na poważnie ?
7 wrz 22:51
Piotr:
3*5=15
7 wrz 22:58
Basia:
o rany
√15; ale jak się bardzo chce to 3*5 = 8
7 wrz 22:58