Płaszczyzna rónoległa do prostej i przechodząca przez punkt
mike: Płaszczyzna równoległa do prostej x=1−t i przechodząca przez punkt (2,1,−2)
y=2t
z=1+t
wektor kierunkowy prostej to [−1,2,1]
Jak to mam dalej zrobić?
Podstawić ten wektor jako A B i C do wzoru A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−z0)=0
7 wrz 21:47
mike: jeszcze raz napisze tą prostą:
x=1−t
y=2t
z=1+t
7 wrz 21:48
mike: Pomoże ktoś? Sprawa jest dość pilna
7 wrz 22:24
pigor: ...otóż brakujący wektor normalny płaszczyzny to np. : [1−t−2, 2t−1, 1+t+2]=
= (*)
[−1−t, 2t−1, 3+t= ? ⊥ do wektora kierunkowego danej prostej
[−1,2,1] , czyli
taki, że ich iloczyn skalarny −1(−1−t)+2(2t−1)+1(3+t)=0 ⇔ 1+t+4t−2+3+t=0 ⇔
⇔ 6t=−2 ⇔
t=−13 , zatem z (*)
[A,B,C]= [−1+
13, −
23−1, 3−
13]=
=
[−23, −53, 83] , więc −
23(x−2)−
53(y−1)+
83(z+2)=0 / *3 ⇔
⇔ −2x+4−5y+5+8z+16=0 ⇔
2x+5y−8z−25=0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
8 wrz 00:02