Współrzędne równoległoboku
Maciek: Mamy jakiś równoległobok ABCD ( gdzie AB i CD to podstawy ). Czy to prawda, że jeżeli
umieścimy taki czworokąt w układzie współrzędnych, to współrzędne punktu C będą równe D + B?
7 wrz 21:36
Basia:

chyba niedokładnie zadałeś swoje pytanie
na czerwonym rysunku tak jest; na niebieskim i na zielonym oczywiście nie
czyli być może jest to prawda, ale tylko
w ściśle określonych warunkach
7 wrz 21:51
Maciek: nom, mówię oczywiście o czerwonym rysunku.
7 wrz 22:00
Basia:
A(0;0)
B(xb;0)
C(xc;yc)
AD→ = BC→
[xd−0; yd−0] = [xc−xb; yc−yb]
xd = xc − xb
yd = yc − yb
xc = xb+xd
yc = xb+yd
co należało wykazać
a zastanów się czy będzie tak samo jeżeli wierzchołek A(0,0) a bok AB "położymy" na osi OY
7 wrz 22:19