Pomoże ktoś z tym?
Klaudia: 1.Rozwiąź nierówność 2x+3/x2−1≥9/8
4 maj 22:36
pazio: czy to wygląda tak:
4 maj 22:39
Klaudia: 2x+3 na górze a x2 −1 na dole
4 maj 22:40
4 maj 22:42
pazio: aaa

to sekundę
4 maj 22:43
Klaudia: 2x+3 razem reszta w porządku. Sorry, za kłopot
4 maj 22:43
Damian: wiec dziedzina x2−1≠0
x≠−1 v x≠1
Df = R\ {−1,1}
4 maj 22:44
Damian: | | 2x +3 | | 9 | |
ech.... |
| ≥ |
| |
| | x2 −1 | | 8 | |
4 maj 22:45
Damian: tak jak wyżej
4 maj 22:45
Klaudia: tak
4 maj 22:45
pazio: | | −9x2 | | 35 | |
(x2−1)( |
| + 2x + |
| ≥0 |
| | 8 | | 8 | |
(x
2−1)(9x
2 − 16x − 35)≤0
4 maj 22:47
4 maj 22:51
Bogdan:
Proszę pamiętać o założeniach.
4 maj 22:51
Damian: Bogdanie chodzi ci o dziedzinę


Zapisałem ją 7 postów wyżej
4 maj 22:54
Klaudia: Ok. Dzięki wszystkim, przedziały zrobię sama.
4 maj 22:57
pazio: rzeczywiście 33

ja liczyć nie potrafię
4 maj 23:03
Bogdan:
Damianie, chodzi o formę zapisu. Napisałeś wyżej Df, a przecież nie mamy tu funkcji.
Bardziej poprawny zapis dla tego zadania byłoby napisanie:
założenia: x ≠ −1 i x ≠ 1
względnie tak jak podałeś: x ∊ R \ {−1, 1}, ale bez Df,
jeśli chcesz użyć określenia dziedzina, to tylko D (bez indeksu f).
4 maj 23:04
Miki:
Poprawiam:
Dziedzina : D= R−{−1,1}
| (2x+3)*8 −9(x2 −1) | |
| ≥0
|
| x2−1) | |
(9x
2 −16x −33)((x−1)(x+1)≤0
Δ= 1444
√Δ= 38
x= 6 x =
119 x= 1 x= −1
++++ ++++ ++++++
...........(−1)..............1.........
119...............6................>x
−− −− −− −− −−
x€(−1,1) U <
119, 6>
4 maj 23:06
Klaudia: Miki we wzorze na x jest −b+√Δ/2a, a ty dałeś/aś samo a. Ale to nic nie szkodzi już to sobie
poprawiłam.
4 maj 23:30
Miki:
Sorki x
1= 3 , reszta dobrze
4 maj 23:34
Damian: Aha no tak racja

Dzięki Bogdanie

będę na to uważał w przyszłości
4 maj 23:49