zadanie
szklanka: Wyrażenie
√4 − x ma sens liczbowy dla każdej liczby rzeczywistej x należącej do zbioru.
odp.to (−
∞;4> ,tylko nie wiem dlaczego x−4≥0 znak nierówności jest ≥ a nie np.≤
7 wrz 20:59
Maslanek: Wyrażenie podpierwiastkowe musi być NIEUJEMNE.
7 wrz 21:02
Piotr:
4−x ≥ 0 a nie odwrotnie
7 wrz 21:04
[c[szklanka]: a możecie mi wytłumaczyć dlaczego musi być wyrażenie podpierwiastkowe nieujemne, czy mam to po
prostu zapamiętać?
7 wrz 21:06
Piotr:
dobry nick

a ile jest
√−4 w zbiorze liczb rzeczywistych ?
7 wrz 21:07
szklanka: kombinowałem jak se zmienić na inny kolor ale się nie da chyba
7 wrz 21:09
7 wrz 21:09
szklanka: Piotr , nie rozumiem co chce mi powiedzieć możesz jaśniej?
7 wrz 21:10
Piotr:
trzeba zarezerwowac nick. pod 'kliknij po wiecej przykladow' masz 'Twoj nick'
7 wrz 21:10
Piotr:
nie istnieje √−4 w R. spojrz do linku ktory podalem.
7 wrz 21:11
szklanka:
aha czyli nie otrzymam liczby ujemnej gdy ją podnoszę do potęgi parzystej czyli jak to się ma
do
założenia "wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne" bo dlatego że nie ma takiej liczby to
jest większe bądź równe zeru?
7 wrz 21:15
Maslanek: Dlaczego nie istnieją pierwiastki liczb ujemnych?
Załóżmy, że √a=b, gdzie a jest liczbą ujemną.
Wtedy b2=a, gdzie b2≥0
Dochodzimy do sprzeczności − liczba nieujemna jest równa liczbie ujemnej.
Stąd też: nie istnieją pierwiastki parzystego stopnia z liczb ujemnych.
7 wrz 21:15
Saizou : n√a=b⇔bn=a przy założeniach że a i b są nieujemne
7 wrz 21:16
Piotr:
tak.
7 wrz 21:17
szklanka: aha czyli że wyrażenie pod pierwiastkiem jest nieujemne czyli dodatnie większe od zera bądź
równe.
A skąd wziąłeś √−4 ?
7 wrz 21:17
szklanka: bo ja tam widzę √4 − x
7 wrz 21:18
Piotr:
aaaaaaaaaaaaaa no jako przyklad podalem, ze nie rozwiazesz tego
7 wrz 21:19
szklanka: czyli każde wyrażenie pod pierwiastkiem jest nieujemne
7 wrz 21:22
Piotr:
nie....
3√−8= −2
7 wrz 21:23
szklanka: no tak masz rację, to jak mam pokazać że z tego → √4 − x nie ma pierwiastka ujemnego?
Bo √4 nie da pierwiastka ujemnego tzn liczby ujemnej,tak?
7 wrz 21:31
szklanka: chyba że można poznać po tym że liczba 4 jest parzysta i dlatego nie da ujemnej liczby
7 wrz 21:32
Piotr:
o mamusiu...
no musisz obliczyc nierownosc 4−x≥0
7 wrz 21:32
Piotr:
co to ma do rzeczy ze to jest liczba parzysta

7 wrz 21:33
szklanka:
ale mi chodzi o ten znak nierówności po czym mam poznać że ma być większy bądź równy zeru?
Dlatego że pod pierwiastkiem jest liczba parzysta i dlatego nie da liczby ujemnej ,tak ?
7 wrz 21:34
Piotr:
nie no ja juz nie wiem jak to wytlumaczyc

masz wytlumaczone to kilka razy a Ty ciagle swoje

wez kalkultor i zrob:
√−9
√0
√9
i napisz co Ci wyszlo
7 wrz 21:37
szklanka: w pierwszym nie można obliczyć pierwiastka, w drugim 0 , w trzecim 3
7 wrz 21:39
Piotr:
no wlasnie

czyli jesli masz pierwiastek parzystego stopnia to to co jest pod pierwiastkiem musi byc ≥ 0

sam to wlasnie sprawdziles !
7 wrz 21:41
szklanka: no właśnie o to mi chodziło
7 wrz 21:42
Piotr:
mam nadzieje ze serio wiesz o co chodzi . uff.
7 wrz 21:45
szklanka:
no jak mam parzysty stopień pierwiastka to jest nieujemne czyli w moim przykładzie ≥, a jak
pierwiastek ma stopień nieparzysty to jest ujemne
7 wrz 21:49
Aga1.: Pierwiastek parzystego stopnia istnieje z liczby dodatniej i z 0 (oczywiście w R)
Pierwiastek nieparzystego stopnia istnieje i z liczby dodatniej i z 0 i z liczby ujemnej
3√8=2
3√−27=−3
5√0=0
8 wrz 10:02
Magda: Dla operatora A>0 pokazać A
1/2=
√A

?
10 lut 17:40
Magda: Dla A≥0 istnieje
√A=B, B≥0, B
2=A

?
10 lut 17:43
Magda: Proszę o pomoc
10 lut 17:44
Krzysiek : Czesc Adas . To jednak wrociles do starego nicku ? .
10 lut 19:23
Magda: Witam ponownie, pierwszy raz jestem na tej stronie i proszę o pomoc.
11 lut 09:39
Aga1.: W zbiorze liczb rzeczywistych
√a=b⇔(a≥0 i b≥0 i b2=a)
11 lut 09:53