Całka w obszarze
telo: Wyznaczyć całkę:
∫∫a (x+1)dxdy
gdzie A jest obszarem w R2 ograniczonym krzywymi y2=2x, x+y=4, x+y=12
Czy ta całka jest równa:
∫08(∫4−x√2x (x+1) dy)dx + ∫818(∫−√2x12−x (x+1) dy)dx
(Przepraszam za wygląd zapisu, pierwsza całka: x ∊ <0; 8>, y ∊ <4−x; √2x>, druga całka: x ∊
<8; 18>, y ∊ <−√2x; 12−x>)
7 wrz 20:59
Krzysiek: wszystko ok, poza pierwszą całką x∊[2,8]
7 wrz 21:05
telo: A no tak, przepraszam i dziękuję
7 wrz 21:06
Basia:

(4−x)
2 = 2x
16 − 8x + x
2 = 2x
x
2 − 10x + 16 = 0
Δ = 100 − 64 = 36
y
1 = 2
y
2 = −4
A(2;2) B(8;−4)
(12−x)
2 = 2x
144 − 24x + x
2 = 2x
x
2 − 26x + 144 = 0
Δ = 676 − 576 = 100
y
1 = 4
y
2 = −6
C(8;4)
D(18;−6)
druga całka w porządku; ale pierwsza nie (patrz rysunek) − dolna granica to 2
7 wrz 21:17