Płaszczyzna 3 punkty
mike: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty (1,1,1), (2,2,2), (0,1,1)
Z tego co widzę nie można takiego równania wyznaczyć, tak? Tzn jak próbuję to wychodzi x,y,z=0
Dlaczego tak się dzieje?
7 wrz 19:47
Krzysiek: czemu nie da się?
policz: AB x AC =a
gdzie AB ,AC − to wektory
'x' −iloczyn skalarny
gdzie a to wektor prostopadły do płaszczyzny
7 wrz 19:50
mike: a wyszło mi −1
co dalej?
7 wrz 19:55
Krzysiek: jak wektor mógł wyjść −1 ?
a=[x,y,z]
więc ile wynoszą x,y,z?
7 wrz 19:58
pigor: ... niech (x,y,z) − dowolny punkt szukanej płaszczyzny, to
iloczyn mieszany 3−ech wektorów :
| x−1 y−1 z−1] | x−1 y−1 z−1|
|2−1 2−1 2−1| = 0 ⇔ | 1 1 1 | = 0 ⇔ (y−1)*(−1) − (−1)*1*(z−1)= 0 ⇔
|0−1 1−1 1−1| | −1 0 0 |
⇔ 1−y+z−1= 0 ⇔
y−z= 0 − szukane równanie płaszczyzny . ...
7 wrz 20:04
mike: aa bo to ma byc iloczyn wektorowy, tak?
| x y z |
| 1 1 1| z tego wychodzi mi 0x−y+z
|−1 0 0|
O to chodziło, tak?
7 wrz 20:08
Krzysiek: tak o oto chodziło, przepraszam za pomyłkę bo oczywiście miałem na myśli iloczyn wektorowy
7 wrz 20:10
mike: Rozumiem
Czyli teraz muszę zrobić:
0(x−1)−1(y−1)+(z−1)=0
−y+1+z−1=0
y−z=0
A czemu biorę do mnożenia akurat wektory ABxAC a nie np. BC?
Tak samo w tym równaniu , który teraz napisałem w nawiasach jest zawsze −"1" bo to wynika z
punktu (1,1,1), tak? Jeśli tak to dlaczego akurat z tego punktu biorę wartości?
7 wrz 20:15
Krzysiek: możesz sobie wziąć np:
BC x BA
CA x CB
tak by te wektory były zaczepione w jednym punkcie
7 wrz 20:16
mike: A no i wszystko jasne

I wtedy biorę na końcu wartości z wybranego "punktu zaczepienia" , ze tak go nazwę

Dzięki ogromne!
7 wrz 20:19