Geometria z gwiazdka czyli "Mozg rozjebany"
Uczen Pani Białek:

Dlugosc cieciw AB , BC , CD są rowne ∡E =40stopni. Oblicz miare kąta ACD
7 wrz 19:35
Uczen Pani Białek: Odkrece gaz, nie zapuka nikt na czas...
7 wrz 20:00
ICSP: 20
7 wrz 20:01
ICSP: Szukaj trójkąta równobocznego
7 wrz 20:02
ICSP: jednak nie

Czekaj chwilke
7 wrz 20:06
Uczen Pani Białek: No własnie tez tak myslalem, lecz nie ma lekko ; d
7 wrz 20:28
Skipper:
7 wrz 20:44
Uczen Pani Białek: Cos wiecej ? Jakies wytlumaczenie? Bylbym wdzieczny.
7 wrz 20:46
Bogdan:

Rozwiązanie, czyli wyznaczenie wartości α stanie się łatwe po odpowiedzi
z uzasadnieniem na pytania:
1. czy czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym o podstawach AD i BC ?
2. czy trójkąt EBC jest równoramienny ?
7 wrz 22:07
pigor: ... niech
|∡|ACD|=x= ? − szukana miara kąta , to także |∡|ABD|=|∡|ACD|=x − jako miary
kątów wpisanych opartych na tym samym łuku odpowiadającym cięciwie AD , ponadto
|∡|ACB|=|∡|ADB| =|∡|BDC=α − jako ,że dwa pierwsze kąty są wpisane oparte na tym samym łuku
odpowiadającym cięciwie AB , a drugi i trzeci kąt, jako katy przy podstawie trójkąta
równoramiennego BDC,
zatem z sumy kątów ΔBCE i warunku dla czworokąta ABCD wpisanego w okrąg mamy np.
układ równań :
(α+x)+(α+x)+40o=180o i (a+x)+(α+α)=180o ⇔
⇔ 2α+2x=140
o i 3α+x=180
o ⇔ α=70
o−x i x=18)
o−3α ⇒ x=180
o−3(70−x) ⇔
⇔ x=−30
o+3x ⇔ 30
o=2x ⇔
x=15o=|∡ACD| − szukana miara ∡|ACD| . ...
7 wrz 22:17
Bogdan:

Myślę, że tak jest najprościej:
| | 180o − 40o | |
Trójkąty ABS, BCS i CDS są przystające, więc |∡ABC| = |∡BCD| = |
| = 70o, |
| | 2 | |
α + δ = 70
o
| | 180o − 70o | |
W trójkącie równoramiennym ABC: δ = |
| = 55o ⇒ α = 70o − 55o = 15o |
| | 2 | |
8 wrz 00:13